Hitta rätt luft vattenvärmepumpsinstallatör

Så du har bestämt dig för att skaffa luft/vatten-värmepump? Klokt! Men för att få till en bra uppvärmning till så låg kostnad och hög besparing som möjligt är det av största vikt att välja rätt installatör.

Här är våra fem absolut viktigaste råd inför köpprocessen och installationen:

1. Gör budget och energikalkyl

Börja omgående med att skriva ner vad du har för kostnad för din uppvärmning idag (via t.ex. direktverkande el, olja, pellets eller annat). Om möjligt, ta även reda på din kWh-förbrukning av el för värme och varmvatten. Kostnaden du har idag är den viktigaste siffran du behöver då det är den du ska ställa mot den möjliga besparing som du får i kalkylerna från de olika installatörerna.

2. Begär in offerter från värmepumpsfirmor

Här är det viktigaste att notera att vi pratar plural – värmepumpsfirmor. Det vanligaste misstaget många gör är att man hittar första bästa installatör på nätet eller tar samma som grannen anlitat. Detta behöver inte vara fel men det minskar chansen att du hittar bästa värmepump för dina behov och minskar också chansen att få till ett bra pris på installationen.

Generellt är det en god idé att alltid kontakta minst tre installatörer, helst fler. Genom att jämföra deras offerter på luftvatten-värmepump med installation kan du sedan mycket enklare göra ett klokt val.

Testa gärna en gratis offerttjänst online. Du brukar få in mellan tre till sex offerter som du sedan kan jämföra med varandra.

3. Väg pris på luft/vatten-värmepumpen mot energibesparing

Bild som illustrerar val mellan pris och energibesparing

När du fått offerter så har du antagligen även fått värmepumpsinstallatörernas kalkyler på din besparing med deras luft/vattenvärmepumpar. Nu har du tre viktiga nyckeltal – din nuvarande kostnad för värme, din nya kostnad för värme med pumpen installerad, samt engångskostnaden för värmepumpen och installationen. Med dessa siffror kan du enklare göra ett informerat val.

I korthet försöker vi säga: En dyrare värmepump kan i slutändan vara billigare om den ger en större årlig besparing.

4. Avtalsskrivning viktigt!

När du gjort ditt val skriver du avtal med installatören. Detta för att det ska vara ”skrivet i sten” vad som gäller för installationen – kostnad, service, garanti, med mera.

Ofta har installatörerna färdiga avtal som är tydliga och bra, men läs alltid igenom avtalet och se till att du förstår allt. Är du minsta osäker ska du begära förtydligande och komplettering av avtalet.

5. Räkna med ROT-avdrag för din luft/värme-installation

Som husägare får du göra avdrag för installationskostnaden för din värmepump. Denna ”ROT-avdragsrabatt” görs omedelbart på fakturan och du betalar alltså med avdraget redan borträknat. Men kontrollera att installatören skrivit ut exakt hur stort avdraget är på fakturan, detta behövs för att kunna kontrollera uppgifterna i din deklaration längre fram.