Vad kostar luftvattenvärmepump?

Inledningsvis så tänkte vi här lista några för- respektive nackdelar med luftvattenvärmepumpen innan vi går mer in i detalj på vissa saker.

Fördelar

– Energikällan, luft, kommer alltid att finnas i tillräcklig kvalité även på den minsta tomten.
– Det är oftast en lägre totalkostnad att investera i en värmepump om man jämför med exempelvis bergvärme- och ytjordvärmepump.
– Ett mycket enkelt sätt att hetta upp exempelvis poolen sommartid.

Nackdelar

– Årsvärmefaktorn blir något lägre än berg- och ytjordvärme.
– Verkningsgraden går ner när det blir kallare ute, under -15 grader kan inte värmepumpen längre producera värme lika effektivt.
När det är riktigt kallt fungerar pumpen som sämst, något som inte gynnar de som bor i de norra delarna av Sverige.
– Ofta åker elementvatten ut till pumpen från huset vilket kan vara ett problem vid lägre temperaturer.
Det finns värmepumpar på marknaden som inte är anpassade till nordiskt klimat.
– Mer eller mindre buller.
– Som man kan se så är majoriteten av nackdelarna relaterade till kylan som slår Sverige varje vinter. Det ska dock sägas att det finns de värmepumpar som faktiskt produceras för det svenska klimatet vilket gör att de värmepumparna är effektiverare, men själva energin i luften minskar ändå på vintern vilket gör att värmepumpen måste arbeta mer för att uppnå samma effekt, vilket gör att den inte är lika kostnadseffektiv.

luftvattenvärmepump-2

 

Varför ska du då ha en luftvattenvärmepump?

Jo, för all den energi du faktiskt kommer att spara. Med en värmepump så kan du både värma huset och vattnet och fortfarande spara upp till 50-60 procent av husets värme- och vattenbehov.

Den exakta mängd energi du sparar beror bland annat på var i landet som du bor, vilken typ av hus du äger, hur många ni är i hushållet och hur mycket varmvatten ni förbrukar. Naturligtvis spelar också valet av värmepump roll då det finns mer eller mindre bra värmepumpar på den svenska marknaden idag.

Investeringen för att installera en värmepump av den här typen kostar mellan 90 000 till 125 000 kronor. Med det, beroende på ovanstående faktorer, kommer du att kunna spara omkring 10 000 – 14 000 kWh eller 13 000 – 17 000 kWh. Det man även kan passa på att säga i detta sammanhang är att värmepumpen behöver el för att drivas men den genererar mer än vad den kräver. Man brukar kunna säga på varje 1 kWh den drar levererar den 4 kWh tillbaka. För att få veta mer exakt vad ditt hus kommer att hamna på för nivå så låt en installatör göra en besparingskalkyl innan du sätter in en värmepump. Bäst effekt och ebsparing får den som byter från direktverkande el till värmepump, läs om detta på Kostnadsguiden.se.

Jämfört med bergvärme är luftvattenvärmepumpen billigare, men skillnaden inte så stor. Bergvärmeinstallationen är dyrare men ger högre energibesparing, nästan upp mot 70 %. Effekten är dessutom mer konstant då bergvärmepumpen hämtar energi ur i stort sett samma temperatur hela tiden men det ska ändå sägas att installationen av bergvärme är längre och kostnaden högre. Så om du är ute efter något som går snabbt att skaffa, som dessutom är ett av de billigare alternativen, så ska du absolut överväga en luftvattenvärmepump.

Bullriga apparater som stör omgivningen är inte något som man direkt tycker om. Luftvattenvärmepumpar har haft det som ett av sina stora problem när det kommer till kundnöjdheten, nämligen att de låter väldigt mycket. Det har dock marknaden hörsammat och utvecklingen har gått snabbt för att producera pumpar som inte alls låter så mycket som dess föregångare. Alltså behöver bullret inte längre vara en faktor för dig allt välja bort denna värmepump då bullernivåerna inte alls är på samma nivå som de varit tidigare.

Det är väldigt viktigt som konsument att faktiskt göra sitt arbete och kolla marknaden efter lösningar som funkar för konsumentens boende. Som tur är så finns det en mycket smart lösning på det hela, nämligen att du enkelt kan begära in en mängd olika offerter från olika företag som ger dig ett flertal alternativ att ta ställning till. Sedan väljer du det alternativ som passar just dig bäst.