Fördelar och nackdelar med en luftvattenvärmepump

Här de 7 viktigaste fördelarna med att installera en luft/vattenvärmepump.

1. Sänkt kostnad för att värma huset

Den främsta anledningen till att skaffa en luft/vatten-värmepump är att spara pengar. Störst besparing gör den som byter från direktverkande eluppvärmning eller oljepanna, men även den som köper exempelvis fjärrvärme kan spara mycket pengar med en luft-vatten-värmepump (läs mer på sidan Kostnad och besparing med luft/vatten-värmepump).

2. En insats för klimatet

Eftersom du utnyttjar den värmeenergi som finns i luften är en luft/vatten-värmepump betydligt skonsammare än andra uppvärmningsformer som bygger på att bränna fossila bränslen vilket leder till miljöfarliga utsläpp. Dessutom gör du ingen åverkan på marken som med exempelvis bergvärme eller jordvärme.

3. Ger såväl värme som varmvatten

Eftersom en luft/vatten-värmepump kopplas till ett vätskeburet värmesystem så kan du som husägare få både varmluft och varmvatten via värmepumpen. Detta ökar den möjliga besparingen ytterligare.

Termometer

4. Billig installation, viktig fördel med luft/vatten-värmepump

En luft/vatten-lösning är betydligt mer effektiv än en luft/luft-lösning, men är samtidigt relativt enkel och billig att installera eftersom den inte kräver ett borrhål som bergvärme. Detta gör att luft/vatten jämfört med bergvärme ofta kan vara ett klokare alternativ även om bergvärmepumpar oftast är något mer effektiva. Men eftersom installationen är så pass mycket billigare blir det i slutändan en mer ekonomisk affär med luft/vatten.

5. Oändlig och stabil energikälla

Den som värmer sitt hus med elektricitet, olja, pellets eller fjärrvärme är känslig för priser som plötsligt ökar. Med luft/vatten-värmepumpen är detta inget du behöver oroa dig för då luften är (i princip) oändlig och gratis. Genom att installera en värmepump skyddar du dig mot framtida råvarubrister eller ekonomiska kriser.

6. Kräver ingen borrning eller grävning

De främsta utmanarna till luftvattenpumpar är bergvärme och jordvärme, dessa två varianter kostar dock betydligt mer att installera och kräver att du har bra mark och tomtyta för att producera värmen. Med luftvatten-värmepumpar krävs endast utedel som suger in luften – alltså funkar det kanon även om du bara har en minimal yta för montering och installation.

7. Gott om installatörer

Då Sverige är värmepumparnas ”förlovade land” finns det ett stort antal installatörer att välja mellan, vilket gör att du som kund med lite arbete och prisjämförelser ökar dina möjligheter till en ekonomiskt gynnsam lösning. Nyckeln är att kontakta några olika luft/vatten-installatörer och ställa dessa mot varandra för att hitta din optimala installation och pump. Läs mer på sidan Så hittar du rätt installatör. Du kan också med fördel använda en av offerttjänsterna som finns online för att ta in gratis offerter från flera olika installatörer. Med flera priser att jämföra ser du enkelt vilken installatör som erbjuder bäst lösning för dig.