Guide och köpråd för dig som behöver en luftvattenvärmepump

En luft/vattenvärmepump är bland de klokaste investeringarna du kan göra som husägare. Fördelarna är ekonomiska såväl som miljömässiga. Men det finns en del du bör veta för att få till en så prisvärd installation som möjligt, som också uppnår bästa möjliga effektivitet.

Varför just luft/vatten-värmepump?

Den vanligaste värmepumpen i Sverige idag är bergvärmepumpen, ett mycket bra alternativ för många husägare. Dock kostar denna typ av installation avsevärt mycket mer än exempelvis en luft/vattenpump då det kräver borrning av ett borrhål på tomten.

För den som vill ha en effektiv värmepump till en lägre kostnad än bergvärme och inte kan eller vill borra på tomten är alltså luft/vattenvärmepumpen det perfekta valet.

Kostnaden för att installera en luft/vattenvärmepump är förhållandevis låg då det egentligen bara är montering och installation samt ihopkoppling med husets värmedistributionssystem som krävs. Trots att pumpen ”bara” utnyttjar värmen som finns i utomhusluften så kan en luftvattenlösning vara otroligt effektiv, och ge en besparing på många tusenlappar om året. Mer om hur en luft/vattenvärmepump funkar.

Vad ska man tänka på inför köp för bästa kostnad och effekt?

Bild som ska illustrera en person som tänker

1. Anlita alltid en seriös installatör med F-skattesedel och referenser från tidigare installationer. En luft/vatten-värmepumpinstallation kostar en del och om den utförs slarvigt blir din möjliga besparing sämre än bästa möjliga. Läs här hur du hittar en bra installatör av luft/vatten-värmepump.

2. Jämför alltid priser på både pumpar och installatörer innan du väljer – du kan spara tiotusentals kronor på detta vis. Se till att få rätt pris genom att läsa vår guide Kostnad för luft/vatten-värmepump.

3. Även om kostnaden är viktig så bör ditt primärt fokus vara att ställa dina befintliga uppvärmningskostnader mot vad du kommer betala med luft/vattenpumpen – det är denna skillnad som är din besparing och det som i slutändan spelar roll.