Gör så här när du ska beställa

Luftvärmepumpar kommer 2015 att få energimätning, vilket gör det lättare för konsumenter att välja en energieffektiv produkt som inte bullrar så mycket. De nya lagkraven gäller alla pannor och värmepumpar till vattenburna uppvärmningssystem. De minst effektiva värmepumparna med de högsta ljudnivåerna och störst miljöpåverkan kommer alltså fortsatt inte att få säljas.

Vill du direkt ta in pris på vad en installation skulle kunna kosta? Klicka nedan för offert från upp till fem olika företag.
skapa-prisforfragan-knapp

Här kommer vi att snabbt gå igenom några steg som är viktiga när du ska beställa din nya luftvattenvärmepump.

• Årsmedeltemperaturen där du bor är en faktor du bör ta hänsyn till för att veta om en luftvattenvärmepump är lämpligt för din bostadsort.
• Det är upp till installatören/säljaren att anpassa värmepumpen så att den passar din fastighets behov. Det finns framtagna beräkningskalkyler som installatören/säljaren ska använda sig av. Denne är även skyldig att förklara för dig vad det innebär.
• Försök att ha minst tre olika offerter att välja mellan, gärna från tillverkare som kan visa upp goda referenser.
• Ta gärna också in en offert på bergvärme så du kan räkna ut hur lång tid det kommer ta dig att eventuellt tjäna in kostnaden. Samtidigt får du en bild av hur mycket det skiljer sig mellan investeringarna.
• Se till att få totalentreprenad. Det betyder alltså att det endast är ett företag som har hand om hela installationen, beräknar kalkylen och levererar värmepumpen.
• Se till att installatören är medlem i någon relevant branschorganisation, som exempelvis SVEP, och har ett certifikat för det fabrikat han ska installera i ditt hus. Det är viktigt eftersom du som konsument då alltid kan vända dig till branschorganisationen om det skulle vara så att några problem uppstår.
• Var också noga med att få en så bra och effektiv pump som möjligt som inte bullrar över den snart lagstiftade nivån. Se också till att aggregatet du får på värmepumpen inte har någon genomströmning av uppvärmningsvatten då detta gör att du får värmeförluster.
• Undersök hur försäkringsalternativen ser ut. Skaffa en försäkring på minst 10 år och kolla noggrant vad den täcker.